Wat is een lichte balseming?

Thanatopraxie. Een moeilijk woord voor een eeuwenoud gebruik.
Thanatopraxie is een lichte vorm van balseming. Hierdoor kan het lichaam van de overledene tien dagen bewaard blijven. Zo behoudt de huid haar normale kleur en het lichaam haar natuurlijke vorm.

Vooral als nabestaanden kiezen voor opbaring thuis is thanatopraxie een mooie oplossing. Een koeling met de bijbehorende apparatuur en storende geluiden is niet nodig. Het opbaren op een bed of divan is hierdoor gemakkelijker. En dankzij thanatopraxie krijgt de overledene weer een natuurlijke uitstraling. Familie en vrienden kunnen in rust bij hun geliefde zijn en ruim de tijd nemen om afscheid te nemen.

Bij thanatopraxie wordt vloeistof in de bloedbaan gebracht terwijl de ledematen gemasseerd worden. Deze vloeistof heeft een conserverende werking. Daarnaast wordt het lichaam van de overledene verzorgd en hersteld. Zo krijgt de overledene weer het uiterlijk zoals de familie het zich herinnert.

Thanatopraxie is een behandeling die om kennis, expertise en zorgvuldigheid vraagt en mag alleen door gediplomeerde thanatopracteurs uitgevoerd worden. Els Görtemöller is een gediplomeerd thanatopracteur en geregistreerd bij het Nederlands Instituut voor Thanatopraxie (NIT). De thanatopraxie vindt plaats in Het Uitvaarthuys en neemt ongeveer anderhalf tot twee uur in beslag. Daarna wordt de overledene weer opgebaard thuis. Er is in verband met hygiëne geen mogelijkheid bij de balseming aanwezig te zijn.

Thanatopraxie (lichte balseming) mag in Nederland worden toegepast op elke overledene.